19.12.2013 - Logbog

Travlhed i Esbjerg Havn

I årets sidste måned hersker der travlhed i Esbjerg, som er basishavn for DanTysk. Her bliver de 80 vindmøller og de tilhørende tårne til vindmølleparken nemlig leveret og formonteret.

Enkelte tårne er allerede monteret til offshore-installationen til havs. Et tårn til en havvindmølle består af tre dele, der her i Esbjerg bliver skruet sammen til et samlet bygningsværk med en højde på 70 meter. Tårnene er stålrørskonstruktioner, der svejses sammen af valsede stålplader til individuelle tårnsegmenter. Tårnet er med en gennemsnitlig vægt på 210 tons den største og tungeste del af en vindmølle. Hvis man skal gøre sig begreb om dimensionerne på et enkelt tårn, kan man prøve at forestille sig en højde svarende nogenlunde til et pariserhjul og en vægt svarende til 42 voksne afrikanske elefanter.

Også halvdelen af nacellerne til DanTysk befinder sig allerede på havnen i Esbjerg og forberedes i øjeblikket til indsatsen til havs. Det indebærer bl.a., at der monteres såkaldte helihoist-platforme til adgang via helikopter samt alle signallamper, teknik til vindmåling og rotornavene. Selve rotorbladene bliver først monteret enkeltvis til havs. Hvert eneste arbejdstrin, der kan forberedes i land, bliver med sikkerhed også udført i land. På den måde minimeres risiciene i forbindelse med installationsarbejdet til havs.

"Vi har udsat installationen af vindmøllerne til foråret 2014 på grund af den forsinkede nettilslutning", forklarer projektleder Ole Bigum-Nielsen. "På den måde kan vi reducere servicebehovet på møllerne til havs. Vi ville gerne have holdt fast i vores plan og sat møller i drift i starten af 2014. Nu retter vi os imidlertid ind efter færdiggørelsen af offshore-nettilslutningen."

Basishavnen i Esbjerg med optimal beliggenhed ved Nordsøen er ikke bare et vigtigt anløbssted for havvindmølleparken DanTysk. Vattenfall vedligeholder og styrer herfra via virksomhedens kontrolcenter de omkring 900 vindmøller i deres både land- og havbaserede vindmølleparker i fem europæiske lande – senere også vindmølleparken DanTysk.