08.02.2013 - Pressemeddelelser

Opførslen af en af Europas største vindmølleparker begynder

Anlægsarbejdet på den havbaserede vindmøllepark DanTysk i Nordsøen er begyndt. Vattenfall og partneren Stadtwerke München planlægger at investere lidt over 1 mia. euro i vindmølleparken, der forventes at levere vedvarende el til 400.000 tyske husstande i 2014.

 

DanTysk bliver Vattenfalls 10. vindmøllepark og er placeret 70 kilometer vest for Sild på grænsen mellem den tyske og danske økonomiske zone (EEZ-grænsen). Vindmølleparken er et joint venture mellem Vattenfall og Stadtwerke München (SWM). Vindmølleparken planlægges at blive taget i drift i 2014 og får en kapacitet på 288 MW. Den får en kapacitet, der er mere end dobbelt så stor som for den svenske vindmøllepark Lillgrund. 

Kranskibet Seafox 5 stævnede ud på sin jomfrurejse fra den hollandske havn Vlissingen nær Rotterdam i går, lastet med monopælene, hvoraf den længste er 65 meter. De første fire ud af 80 monopæle bliver nu installeret på anlægsstedet i Nordsøen. Det 151 meter lange, multifunktionelle fartøj vil blive anvendt til at installere fundamenterne i Nordsøen. Kranen på Seafox 5 er konstrueret til at bære en last på op til 1.200 tons.

"Vi har været meget spændte på at få de første fire fundamenter ud på anlægsstedet. Det er et meget vigtigt skridt for os, og installationen kan nu begynde. Vi håber på godt vejr og forventer, at alle 80 fundamenter og forbindelsesstykker er på plads til august," siger Holger Grubel, Project Director for vindmølleparken DanTysk.

Monopælfundamenterne bliver hamret ned i havbunden til dybder på helt ned til 32 meter. Under installationen vil der blive anvendt et dobbelt boblegardin for at reducere støjen og dermed beskytte havpattedyrene.

"Installationen af vindmøllerne begynder til sommer," fortæller Holger Grubel.

Vattenfall er verdens næststørste producent af havbaseret vindkraft. Vattenfalls største vindmølleparker omfatter Ormonde (150 MW) og Thanet (300 MW) i Storbritannien. Sidste år producerede Vattenfalls land- og havbaserede vindmølleparker i alt ca. 4 TWh. Det er Vattenfalls målsætning at øge elproduktionen fra vedvarende energi som f.eks. vindenergi i de kommende år for at opnå vores nye bæredygtighedsmål. De består af at mindske CO2-udledningen til 65 mio. ton/år og være førende i investeringer i vedvarende energi i de kommende år.